Μαθήματα κλασσικής παιδείας από το Δήμο Σερρών

Δημοσιεύτηκε από
|

Μετά τα μαθήματα για την Αθηναϊκή Δημοκρατία, την Μακεδονική Δυναστεία, και των βασικών εκπροσώπων της (Δημοσθένης, Ισοκράτης, Φίλιππος, Αλέξανδρος) ο βασικός συνεργάτης και συντελεστής του Πνευματικού μας Συμποσίου, φιλόλογος  Ζήσης Μητλιάγκας, θα αναφερθεί στην περίοδο των Ελληνιστικών και Ρωμαϊκών χρόνων (3ος αι,π.χ-3οςαι.μ.χ).

          Λόγω των κατακτήσεων του Μ.Αλεξάνδρου και της πολιτικής του, που ακολούθησαν και οι διάδοχοι του, η οικουμενικότητα της αυτοκρατορίας με κύριο όργανο την ελληνική γλώσσα και τον ελληνικό πολιτισμό, γίνεται πραγματικότητα στους λαούς γύρω απο την Μεσόγειο και τα βάθη της Ασίας.Υπήρξε μια πρωτοφανής πολιτιστική και πνευματική δημιουργία σε τομείς των κλασσικών γραμμάτων, κύρια όμως στις επιστήμες και στους επιμέρους κλάδους της (π.χ. Ιατρική, Φυσική-Μηχανική, Αστρονομία, Μαθηματικά, φιλολογία κ.α)

    Οι Ρωμαίοι κυρίαρχοι μετά  το 146 π.χ. πλην εξαιρέσεων πολεμικών συγκρούσεων, σεβάστηκαν την αυτονομία των ελληνικών πόλεων και τον ελληνικό πολιτισμό, πάνω στον οποίο στηρίχτηκαν για να οικοδομήσουν και αυτοί ένα σπουδαίο ελληνορωμαϊκό πολιτισμό στην μεγάλη, χρονικά και ποσοτικά, αυτοκρατορία τους.

          Μάλιστα η περίφημη Pax Romana (Ρωμαϊκή Ειρήνη) απήλλαξε τους Έλληνες από τις συχνές  εμφύλιες συρράξεις και  ενίσχυσε  πολύ περισσότερο τη δημιουργική ανάπτυξη σε όλους τους τομείς.

          Όργανο και πηγή έμπνευσης και δημιουργίας ήταν η ελληνική γλώσσα και οι σπουδαίες αρχές που κληροδότησαν οι ΄Έλληνες στη Ρωμαϊκή αυτοκρατορία  και μετά σε ολόκληρο τον πολιτισμένο κόσμο.

          Έτσι το όνειρο του Μ.Αλεξάνδρου για οικουμενικότητα του Ελληνισμού παίρνει σάρκα και οστά τότε, και τα σπουδαία προϊόντα του ελληνικού πνεύματος συντελούν στην πολιτιστική και πνευματική πρόοδο και ανάπτυξη μέχρι και τις μέρες μας.

          Τα μαθήματα, από το 2003 που ξεκίνησαν, γίνονται συνέχεια κάθε Τετάρτη ώρα 7-8μ.μ στην αίθουσα ομιλιών του Μαξίμειου  Πνευματικού Κέντρου. Τα  παρακολουθούν πολλές δεκάδες συμπολιτών μας.

     Συντονιστές είναι οι εκπαιδευτικοί : Θεολόγης Ανδρονίδης, Νότας Θωμάς, Χασιωτάκη Ειρήνη.

          Η είσοδος για το κοινό είναι ελεύθερη.

Προσθεστε ενα σχολιο


δυο + = δέκα

Προτείνετε στο Google