Με Σεφέρη και “Άσμα Ασμάτων” ανοίγει σήμερα η Ροτόντα

Δημοσιεύτηκε από
|

Το Κρατικό Θέατρο Βορείου Ελλάδος εγκαινιάζει σήμερα, Κυριακή 13 Μαρτίου, την έναρξη των πολιτιστικών εκδηλώσεων στη Ροτόντα.

Πέντε νέοι ποιητές της Θεσσαλονίκης ερμηνεύουν το «Ασμα Ασμάτων» που μετέγραψε ο Σεφέρης ανοίγοντας την αυλαία των εκδηλώσεων στο μνημείο. Η πρώτη εκδήλωση τοποθετείται ημερολογιακά την ημέρα γέννησης του ποιητή στις 20.00.

Το ΚΘΒΕ, στηρίζοντας τις καλλιτεχνικές δράσεις νέων δημιουργών, συνεργάζεται, για την ανάγνωση του συγκεκριμένου έργου, με πέντε νέους ποιητές της Θεσσαλονίκης, με την καλλιτεχνική επιμέλεια του ηθοποιού του ΚΘΒΕ, Γιώργου Κολοβού.

«Η εποχή της συναρμολόγησης του ποιήματος πρέπει να είναι ο Δ’ π.Χ. αιώνας. Τότε ένας Ιεροσολυμίτης συντάκτης με εμμονή την ανάμνηση του Σολομών ενσωμάτωσε διάφορα ιουδαϊκά κομμάτια με στοιχεία από το Μοάβ ή και από τη Συρία σ’ αυτό το σύνολο, όπου είναι αισθητές και οι ελληνικές επιρροές» τονίζεται σε σημειώσεις του Γιώργου Σεφέρη για το έργο και συνεχίζει «Δεν νομίζω πως χρειάζεται, ούτε είναι δουλειά μου, να επιβαρύνω αυτό το σημείωμα με περισσότερες φιλολογικές λεπτομέρειες. Μόνο θα έπρεπε να προσθέσω πως το Ασμα, μολονότι ξεκίνησε από την ποιμενική Αφροδίτη και υμνεί με πάθος εξαιρετικά έντονο τον ερωτικό πόθο και τη λαχτάρα του αποχωρισμένου από τον αγαπημένο του, μολονότι δεν μνημονεύει διόλου τη σχέση του ανθρώπου με το Θεό, βρήκε ωστόσο -όχι χωρίς συζητήσεις είναι αλήθεια- μια θέση στον Κανόνα της Παλαιάς Διαθήκης».

Την ομάδα των νέων ποιητών που απαγγέλλουν το «Άσμα Ασμάτων» απαρτίζουν οι: Σταυρούλα Γάτσου, Γεωργία Τρούλη, Παναγιώτης Παπαδόπουλος, Ιωάννα Λιούτσια και ο Ειρηναίος Βρούσγος, ο οποίος, ενώ βρίσκεται στην Αυστραλία, θα λάβει μέρος στην εκδήλωση με ηχογραφημένη απαγγελία (η συμμετοχή του αποτελεί και ένα σχόλιο για το νεότερο κύμα μεταναστών).

Λόγω του περιορισμένου αριθμού θέσεων, η είσοδος στην εκδήλωση θα γίνει αποκλειστικά με δελτία εισόδου τα οποία ήδη διατίθενται από τα Ταμεία του Βασιλικού Θεάτρου.

Προσθεστε ενα σχολιο


έξι − ένα =