Το νέο σύστημα του υπουργείου Παιδείας στις φετινές Πανελλήνιες εξετάσεις, δίνει τη δυνατότητα στον υποψήφιο να πάρει ως “μπόνους” 1.000 μόρια. Πώς γίνεται αυτό; Αν μετατραπεί σε… τζογαδόρος!

Όπως αναφέρει το protothema.gr, όποιος υποψήφιος δηλώσει μία και μόνο σχολή ΑΕΙ θα παίρνει ως… μπόνους 1.000 μόρια! Κάτι δηλαδή που αυτόματα σημαίνει ότι ένα παιδί σε αυτή την ηλικία θα πρέπει να γνωρίζει πολύ καλά τι σπουδές θέλει να ακολουθήσει στο μέλλον αν και εφόσον θέλει να πάρει τα πολυπόθητα 1.000 μόρια.

Ο πρόεδρος της Επιτροπής Εθνικού και Κοινωνικού Διαλόγου για την Παιδεία, ομότιμος πανεπιστημιακός Αντώνης Λιάκος, υποστήριξε αυτό το μέτρο, λέγοντας: «η καινοτομία του συστήματος είναι η επιβράβευση όσων είναι συνειδητοποιημένοι για το τι θέλουν να σπουδάσουν».

Πώς θα γίνεται λοιπόν η… επιβράβευση; Όσο λιγότερες είναι οι δηλωμένες στο μηχανογραφικό σχολές τόσο μεγαλύτερη θα είναι η επιπλέον μοριοδότηση.

Για παράδειγμα, αν ένας υποψήφιος δηλώσει μία και μόνο σχολή θα πάρει 1.000 μόρια αποκτώντας ισχυρό προβάδισμα έναντι των άλλων. Αν επιλέξει δύο τμήματα, οι συντελεστές διαφοροποιούνται σε 65% για α’ επιλογή και 35% για τη β’ επιλογή. Αν επιλέξει τρεις σχολές τότε επιμερίζεται σε 55% για την α’ επιλογή, 30% για τη β’ και 15% για την γ’ επιλογή. Όπως αναφέρει η πρόταση ο συντελεστής θα συνεχίζει φθίνοντας έως και τη δέκατη επιλογή τμήματος.

thestival.gr