Πανελλαδικές εξετάσεις: « Η ΚΑΥΤΗ ΠΑΤΑΤΑ» για πολλούς μαθητές, αλλά και γονείς.

Δημοσιεύτηκε από
|

   Εδώ και τόσα χρόνια το… εκπαιδευτικό μας σύστημα φροντίζει για μας με τον καλύτερο τρόπο(;). Έναν τρόπο που δείχνει εάν είσαι καλός μαθητής ή όχι, σε σχέση πάντα με το διπλανό σου, τον κολλητό σου, ασχέτως αν είσαι καλύτερος σε πολλά άλλα πράγματα.

 Το κράτος  είναι εκείνο  που θα σου πει πού είσαι καλός και πού όχι.

 ΓΙΑΤΙ ΕΣΥ ΔΕΝ ΞΕΡΕΙΣ, ΕΙΣΑΙ ΜΙΚΡΟΣ ΑΚΟΜΑ.

   Μόλις έχω διορθώσει τα γραπτά των μαθητών μου από ένα διαγώνισμα.

Δύσκολο ήταν. Φάνηκε και από τις αντιδράσεις τους την ώρα που έγραφαν.

Η βαθμολογία όπως ήταν φυσικό διέφερε, δεν μπορούν όλοι  να τα αντιλαμβάνονται όλα με τον ίδιο τρόπο. Σκοπός των διαγωνισμάτων δεν είναι να γράψεις στον εκάστοτε  καθηγητή άριστα. Η σημασία των διαγωνισμάτων είναι να καταλάβεις  πού έχεις «κενά», ώστε να τα διορθώσεις.  Να καταλάβεις τον τρόπο που πρέπει να γράφεις,  ώστε να τον κάνεις  πράξη το Μάιο.

   Κάποτε όταν βρισκόμουν και εγώ σε αυτήν την άβολη και επίπονη θέση του μαθητή                 της Γ’ Λυκείου,  είχα καθηγητές σαν και «εμένα». Καθηγητές  που όποια ώρα και να ερχόταν κάποιος στο σπίτι θα άκουγε για «ΔΟΜΕΣ ΕΠΑΝΑΛΗΨΗΣ», «ΠΙΝΑΚΕΣ», «ΑΝ…ΑΛΛΙΩΣ», «ΘΕΤΩ», «ΠΕΡΙΛΗΨΗ», «ΣΥΝΩΝΥΜΑ» και άλλα πολλά. Καθηγητές που όμως ποτέ δεν με άφησαν μόνο μου, καθηγητές που με τον τρόπο τους ο καθένας κάτι μου έδωσαν. Δεν θα ξεχάσω  2 καθηγητές λέγανε το ίδιο πράγμα: «Δεν τον φοβάμαι τον Αργύρη».

Όταν τους  ρώτησα  γιατί το λένε αυτό  και οι 2 εντελώς τυχαία είπανε το ίδιο πράγμα: «Δεν σε φοβάμαι γιατί έχεις «πιάσει» το νόημα των εξετάσεων».

    Οι πανελλαδικές παίζουν με το μυαλό σου, όχι με την εξυπνάδα σου. Αναγκάζουν  τους μαθητές να σκέφτονται με νούμερα και όχι με τα όνειρα τους, με άγχος και όχι με σωστή παραγωγική σκέψη. Άλλωστε ο βαθμός πάνω απ’ όλα. Είπαμε… «Ο μαθητής δεν ξέρει».

Αλήθεια, πόσα Ευρωπαϊκά κράτη έχουν εξετάσεις εισαγωγής σε πανεπιστήμια, παρόμοιες με αυτές της Ελλάδας;

   ΑΥΤΟ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΠΡΟΣΕΞΟΥΝ ΟΛΟΙ ΟΙ ΜΑΘΗΤΕΣ ΕΙΝΑΙ  ΝΑ «ΠΙΑΣΟΥΝ» ΤΟ ΝΟΗΜΑ ΤΩΝ ΕΞΕΤΑΣΕΩΝ.

   Όταν μπεις μέσα στην αίθουσα είσαι μόνος, εσύ και κανένας άλλος. Μέχρι να έρθουν τα θέματα δεν κάνεις τίποτα, απλά χαλαρώνεις και δεν αφήνεις τον εαυτό σου να αφεθεί και να παρασυρθεί από τον μπροστινό σου, τον διπλανό σου. ΤΙΠΟΤΑ… απλά χαλαρώνεις.

Με το που διαβάσεις τα θέματα  κατά 99% θα παγώσεις. Μην ανησυχείς!

Είναι τα ίδια με αυτά που έκανες όλη την χρονιά, απλά τα γράψανε με τέτοιο τρόπο, ώστε να νομίζεις ότι δεν τα γνωρίζεις. Τα ξέρεις όλα! Τα έγραψες σε διαγώνισμα, τα έλυσες μέσα στην τάξη με τον καθηγητή, μόνος σου. Το σίγουρο είναι ότι κάπου τα έκανες.

Ξεκινάς να γράφεις, όχι από το τέλος, ούτε από αυτά που ξέρεις. Ξεκινάς από το Α για να φτάσεις στο Ω. Η εικόνα του γραπτού παίζει πολύ σημαντικό ρόλο στο τρόπο που θα αντιμετωπίσει το γραπτό σου ο βαθμολογητής. Ένα γραπτό με συνοχή και καθαρό είναι  πάντα καλύτερο.

   Μόλις γράψεις και την τελευταία τελεία και νομίσεις ότι τελείωσες, γυρνάς στην αρχική σελίδα και τα ξαναβλέπεις όλα από την αρχή. Ίσως κάπου, κάτι να σου ξέφυγε.

 Όταν τελειώσεις και την επανάληψη, τότε σηκώνεσαι από την καρέκλα και βγαίνεις από την αίθουσα. Σχεδόν… ανακουφισμένος!

  Έτσι λοιπόν πρέπει να κινηθούν οι μαθητές κατά τη διάρκεια των εξετάσεων.

Με σιγουριά και αυτοπεποίθηση. Γιατί αν ο στόχος ενός μαθητή είναι να περάσει σε μια σχολή με 14000 μόρια, τα 14001 μόρια είναι επιτυχία!!!

Ο στόχος του κάθε μαθητή είναι πάντα διαφορετικός.

Μερικές τελευταίες επισημάνσεις:

  1. Οι γονείς είναι γονείς και πάντα θα έχουν άγχος.

Μην τους αποπαίρνετε και σίγουρα μην τους στεναχωρείτε, δίνουν και αυτοί μαζί σας.

  1. Οι πανελλαδικές είναι εισιτήριο προς την τριτοβάθμια εκπαίδευση, δεν είναι όμως ούτε το μοναδικό, ούτε αυτό που θα σας κάνει πετυχημένους ή αποτυχημένους.

Ο δρόμος προς την επιτυχία έχει πολλές διακλαδώσεις.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ ΣΕ ΟΛΟΥΣ ΤΟΥΣ ΜΑΘΗΤΕΣ ΤΗΣ Γ’ ΛΥΚΕΙΟΥ

ΚΟΥΡΕΑΣ ΑΡΓΥΡΗΣ

BSc  ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΚΗΣ

Προσθεστε ενα σχολιο


ένα + = επτά

Προτείνετε στο Google